Puštena u pogon linija za proizvodnju najsavremenijih elektronskih brojila

Bez autora
May 09 2010

U Sarajevu je puštana u pogon linija za proizvodnju najsavremenijih elektronskih brojila namijenjenih za ugradnju u AMM sistema, odnosno sistema za automatsko upravljanje brojilima. Ugradnjom AMM sistema se omogućava ograničavanje potrošnje, daljinsko isključenje opterećenja i rad u pretplatnom režimu. Riječ je o novoj sofisticiranoj proizvodnoj liniji koja je projektovana za proizvodnju oko 50.000 novih brojila godišnje u jednoj smjeni. Ovaj projekat je usko vezan za koncept kojeg je Elektroprivreda BiH predvidila za period od 10 godina. U tom periodu, planira se zamijeniti svih 700.000 brojila u industriji i domaćinstvima, a koja su u njihovom vlasništvu. Elektroprivreda BiH će u zamjenu starih brojila novim elektronskim, krenuti po principu step by step, "odnosno prioritet će biti zamjena brojila starijih od 40 godina, a vremenom i sva ostala."

Puštena u pogon linija za proizvodnju najsavremenijih elektronskih brojilaU Sarajevu je danas puštana u pogon linija za proizvodnju najsavremenijih elektronskih brojila namijenjenih za ugradnju u AMM sistema, odnosno sistema za automatsko upravljanje brojilima.

Kako je pojašnjeno, ugradnjom AMM sistema se omogućava ograničavanje potrošnje, daljinsko isključenje opterećenja i rad u pretplatnom režimu.

- Riječ je o novoj sofisticiranoj proizvodnoj liniji koja je projektovana za proizvodnju oko 50.000 novih brojila godišnje u jednoj smjeni, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, koju su organizirale JP Elektroprivreda BiH i kompanija Iskraemeco Kranj- suvlasnik Iskraemeca Sarajevo.

- Ovaj projekat je usko vezan za koncept kojeg je Elektroprivreda BiH predvidila za period od 10 godina. U tom periodu, planiramo zamijeniti svih 700.000 brojila u industriji i domaćinstvima, a koja su u našem vlasništvu, pojasnio je generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda BiH će u zamjenu starih brojila novim elektronskim, krenuti po principu step by step, "odnosno prioritet će biti zamjena brojila starijih od 40 godina, a vremenom i sva ostala."  

- Zamjena brojila je ukalkulisana u troškove Elektroprivrede BiH, kazao je Jerlagić i dodao kako u ovim troškovima neće participirati krajnji korisnici.

Naglašeno je i da će se cjelokupna proizvodnja elektronskih brojila obavljati u preduzeću Iskraemeco Sarajevo d.d, koje se bavi mjerenjem i upravljanjem energijom.

Iskraemeco Sarajevo je osnovarno zajedničkim ulaganjem 4,2 miliona KM dvije kompanije, i to JP Elektroprivreda BiH i Iskraemeco Kranj, gdje je većinski vlasnik Elektroprivreda BiH.

Kako je rečeno, oba partnera su u novu opremu investirala 500.000 KM.

Direktor Iskraemeca Kranj Dieter Brunne je istakao da je prednost elektronskog brojila, između ostalog, što potrošač u svakom trenutku može vidjeti koliko je energije potrošio.

- Do sada je postupak prikupljanja podataka o potrošenoj energiji bio manuelni, te je moglo dolaziti do pogrešaka, kazao je Brunne i dodao kako upotreba elektronskih brojila, reducira mogućnost pogrešaka.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući elektronskim brojilima Elektroprivreda BiH može bolje planirati kada da kupuje struju, i tako snižavati troškove.

- Ovo je nastavak inovativnog razmišljana i praćenja najsavremenijih trendova u oblasti mjeriteljstva, kazao je, između ostalog, direktor Iskraemeca Sarajevo Josip Frančić.        

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće trenutno ima 39 radnika iz BiH, a do kraja godine će uposliti još 15.

Ovom prilikom je kazano i da, ukoliko se ostvare prodori na tržišta van BiH, stvoriće se pretpostavke da Iscraemeco Sarajevo uvede u proizvodnju i drugu radnu smjenu, što će rezultirati otvaranjem još radnih mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik